KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Rusza nowy sezon zajęciowy

Już od 28 września rusza nowy sezon zajęciowy w brzezińskim domu kultury. Każdy zainteresowany będzie mógł przyjść na zajęcia pokazowe i znaleźć dla siebie propozycję. W harmonogramie znalazły się zarówno sekcje dla dzieci i młodzieży, jak i dorosłych.

Młodsi brzezinianie mogą spróbować swoich sił na zajęciach teatralnych, tańca współczesnego, robotyki, lekcji śpiewu i lekcji gitary. Nowością w tegorocznej propozycji jest Młodzieżowy Klub Reporterski, który poprowadzi Wioleta Stachura z działu kultury MDK. – Celem MKR jest  społeczna i lokalna aktywizacja młodzieży licealnej i ponadpodstawowej z Brzezin. Chcemy zachęcić młodych ludzi do wspólnego działania i aktywności dziennikarskiej (reportaże, montaż filmów, stworzenie kanału na YouTube). Wszyscy, którzy mają pomysł na ciekawy materiał dotyczący tego co dzieje się w naszym mieście i od zawsze marzyli o tym, żeby zostać reporterem powinni przyjść na spotkania klubu. Zapraszam w każdy czwartek w godzinach 17.30-18.30 – mówi prowadząca, Wioleta Stachura.

Zajęcia teatralne i tańca współczesnego poprowadzi Zuzanna Dinter-Markowska. Instruktorka jest tancerką, teoretykiem tańca i choreografką, a także absolwentką Państwowej Szkoły Baletowej im. Feliksa Parnella w Łodzi. Ukończyła również studia na Wydziale Choreografii i Teorii Tańca Uniwersytetu Muzycznego im. Fryderyka Chopina w Warszawie. Była solistką baletu Teatru Muzycznego w Lublinie, dziś pracuje w Teatrze Muzycznym w Łodzi. Pracowała z dziećmi i młodzieżą w wielu projektach edukacyjnych. Jej etiuda choreograficzna została nagrodzona na Konkursie Choreograficznym Warszawskiej Platformy Tańca w 2015 r. Pokazowe zajęcia odbędą się 4 października 2020 r. w godzinach ujętych przypisanych do danych zajęć w harmonogramie.

Robotykę prowadzić instruktorka Łódzkiej Szkoły Robotyki azRobot. Szkoła w swoje działalności stawia na rozwój umiejętności myślenia przestrzennego, logiki i matematyki. Instruktorka poprzez zabawę będzie wprowadzała podczas zajęć elementy robotyki. Zajęcia są podzielone na dwie sekcje: dla grupy przedszkolnej (zajęcia trwają 45 min.) i uczniów klas 1-3 szkoły podstawowej (zajęcia trwają 90 min.). Pierwsze zajęcia już 30 września.

Śpiew i lekcje gitary to nowości w propozycjach MDK. W odpowiedzi na liczne pytania mieszkańców, dyrekcja zdecydowała się wprowadzić 2 nowe sekcje. Powodzenie zajęć będzie zależało od zainteresowania mieszkańców. Lekcje śpiewu poprowadzi Patrycja Lenarczyk-Onasz jest absolwentką Akademii Muzycznej im. Grażyny i Kiejstuta Bacewiczów w Łodzi na kierunku Edukacja Artystyczna. Jest wieloletnią nauczycielką rytmiki i muzyki, a także aktorką scen muzycznych. Lekcje śpiewu będą się odbywać w każdy wtorek w godz. 16.00-17.00, pierwsze zajęcia już 29 września.

Naukę gry na gitarze poprowadzi Albin Brzeziński, absolwent Akademii Muzycznej im. Grażyny i Kiejstuta Bacewiczów w Łodzi na kierunku Gitara. Prowadzący ma wieloletnie doświadczenie jako nauczyciel w szkołach muzycznych. Prowadził zajęcia z dziećmi, młodzieżą i dorosłymi. Jego uczniowie niejednokrotnie występowali na różnych scenach, zdobywając nagrody. Lekcje gry na gitarze będą ustalane indywidualnie z uczestnikami, po zebraniu grupy.

Propozycja dla najmłodszych to Zajęcia ogólnorozwojowe, które poprowadzi Bożena Kosuda. Celem zajęć jest pobudzenie dziecięcej wyobraźni i ćwiczenia rozwijające motorykę. Oprócz propozycji prac plastycznych w planie znalazły się również zajęcia ruchowe i muzyczne. Prowadząca ma wieloletnie doświadczenie w pracy z dziećmi. W 2017 roku prowadziła te same zajęcia dla brzezińskiego domu kultury. Zajęcia ogólnorozwojowe odbywają się w czwartki w godz. 17.00.-18.00, pierwsze odbędą się 1 października.

W piątki od 15.30 zajęcia Angielski dla dzieci poprowadzi Katarzyna Benka z działu kultury MDK. – Zajęcia są prowadzone w formie zabawy z językiem angielskim. Dzięki temu uczestnicy poznają podstawowe zwroty i słówka przekazane w atrakcyjnej formie. Na zajęcia zapraszam dzieci w wieku przedszkolnym. – mówi Katarzyna Benka. Pierwsze zajęcia odbędą się 9 października.

Dla dorosłych MDK przygotował 4 propozycje: malarstwo, stretching, rękodzieło, gimnastykę relaksacyjną i Klub Literacki prowadzony przez Jolantę Lechowską-Białecką z działu kultury MDK. Malarstwo poprowadzi Małgorzata Sadowska-Bowdziej. Instruktorka od lat zajmuje się edukacją plastyczną dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych, współpracowała m.in. z uczestnikami Warsztatów Terapii Zajęciowej w Koluszkach i Miejskim Ośrodkiem Kultury w Koluszkach. Przygotowuje także do egzaminów wstępnych na Akademię Sztuk Pięknych. W ciągu wieloletniej współpracy z Miejskim Domem  Kultury prowadziła zajęcia dla dzieci i dorosłych, czego owocem są liczne prace plastyczne, obrazy i prace przestrzenne. Małgorzata Sadowska-Bowdziej wykazuje się ogromny zaangażowaniem i kreatywnością w prowadzeniu zajęć.

Stretching poprowadzi Zuzanna Dinter-Markowska, zaprezentowana w opisie zajęć dla dzieci. Na pierwsze zajęcia prowadząca zaprasza 4 października. Rękodzieło to nowość w tym sezonie. Prowadząca – Weronika Warych-Chrudzimska zajmuje się animacją kulturalną od wielu lat. Na zajęciach uczestnicy będą wykonywać prace rękodzielnicze różnymi metodami, np. papierowa wiklina, zero waste i recykling, biżuteria z filcu, scrapbooking itd. Zajęcia pokazowe odbędą się w czwartek 1 października.

Gimnastyka relaksacyjna to kontynuacja zajęć Music Body. Tym razem poprowadzi je Małgorzata Adamczyk, absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi na kierunku Fizjoterapia. Na zajęciach uczestnicy będą wykonywać ćwiczenia poprawiające postawę, z elementami gimnastyki korekcyjnej. W mało inwazyjny sposób można będzie popracować nad postawą i kondycją. Zajęcia ruszają 9 października.

Spotkania Klubu literackiego odbywać się będą raz w miesiącu, a lista książek do czytania będzie podawana z odpowiednim wyprzedzeniem. – Zapraszam na spotkania literackie wszystkich, którzy lubią książki, ale są też ciekawi kontekstów kulturowych proponowanych tytułów. Dyskusja o literaturze łączy w sobie wiele wątków, m.in. czas powstania dzieła, kontekst historyczny, konwencję literacką – mówi Jolanta Lechowska-Białecka. Pierwsze spotkanie planowane jest na październik, dokładny termin zostanie podany w kolejnych wydaniach tygodnika BIS.

Szczegółowe informacje można uzyskać pod nr. tel. 46 874 31 31. Zajęcia organizacyjne odbędą się od 28 września do 9 października w godzinach podanych w harmonogramie. Dyrektor MDK Joanna Kędzia-Kamińska przypomina o obowiązujących zasadach sanitarnych, na terenie budynku obowiązuje dezynfekcja rąk i zasłanianie ust oraz nosa w przestrzeniach wspólnych.