KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Skrzynka pandemiczna

Doświadczenia związane z pandemią są dla nas wszystkich trudne. Nagła zmiana rzeczywistości, codziennej rutyny wzbudziła w wielu niepewność i strach. Jak sobie radzić ze stresem? Jednym ze sposobów jest zamknięcie wszystkich złych myśli i doświadczeń w naszej skrzynce pandemicznej.

Frustracja i niepewność towarzyszyły ostatnio chyba każdemu. Nie ma nic gorszego niż tłumienie swoich emocji i, co gorsza, przekładanie ich na relacje rodzinne. Dlatego proponujemy prosty sposób na rozładowanie kumulujących się myśli. Przed Miejskim Domem Kultury w Brzezinach można znaleźć skrzynkę oznaczoną tabliczką z napisem „Skrzynka pandemiczna”. Zachęcamy wszystkich mieszkańców, tych małych i tych dużych, do spisywania swoich doświadczeń, skojarzeń i obaw związanych z czasem narodowej kwarantanny. Przelewając na papier swoje emocje, można w prosty sposób uporać się z traumą, zrozumieć i uświadomić lęki oraz zmiany. Zachęcamy do komentowania rzeczywistości pandemicznej w sposób żartobliwy, z przymrużeniem oka. Teksty mogą mieć różną formę – listu, wiersza, rymowanki itp. Dzieci mogą wykonać rysunki lub małe prace plastyczne. Otwór w skrzynce jest niewielki, prace i teksty trzeba złożyć do mniejszego rozmiaru (połowa kartki z zeszytu). Prosimy nie podpisywać swoich prac.

Skrzynka będzie wystawiona przed budynek MDK w każdy dzień roboczy w godzinach 8-16, a w razie złej pogody w przedsionku budynku od strony portierni.

Po zakończeniu akcji skrzynka zostanie zalakowana i spocznie w najdalszym pokoju MDK. Kiedy uporamy się z wirusem i wrócimy do dawnego życia otworzymy skrzynkę i zmierzymy się z tym, co przez wiele miesięcy spędzało nam sen z powiek. Wasze prace i wspomnienia posłużą jako inspiracja do stworzenia wystawy post-pandemicznej.