KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Nasz kolejny projekt dostał dofinansowanie!

Nasz kolejny projekt o Abrahamie Tuszyńskim uzyskał dofinansowanie z programu "Dzieci Kapitana Nemo" Fundacji BGK! 

"24 czerwca zostały ogłoszone wyniki konkursu „Dzieci Kapitana Nemo – edycja II” organizowanego przez Fundację BGK. Projekt Miejskiego Domu Kultury pn. „Zmontujmy coś- 100 lecie kina Tuszyńskiego” otrzymało dofinansowanie w wysokości 15 000 zł. Celem projektu jest zapoznanie młodzieży z sylwetką Abrahama Icka Tuszyńskiego. Poprzez szereg warsztatów związanych z animacją poklatkową, przybliżymy jego niezwykłą biografię. Już od października zakwalifikowani uczestnicy w dwóch kategoriach wiekowych: klasy 4-8 oraz klasy ponadpodstawowe, będą mieli okazję stworzyć swoje autorskie produkcje przy użyciu klocków LEGO. Oprócz tego poznają tajniki tworzenia tła, muzyki oraz montażu swoich animacji. Zwieńczeniem projektu będzie pokaz filmowy, podczas którego młodzi twórcy będą mogli zaprezentować się szerszej publiczności." - mówi Wioleta Stachura, autorka i koordynatorka projektu. 

Projekt trwać będzie od września do końca listopada 2021 r. Szczegóły wkrótce!

 

O programie

"Dzieci Kapitana Nemo" 

Planując powieść „20 tysięcy mil podmorskiej żeglugi” Juliusz Verne początkowo chciał, aby tytułowym kapitanem Nemo był polski powstaniec, który dzięki swoim niezwykłym talentom buduje łódź podwodną i mści się na dawnych carskich oprawcach. Ostatecznie jednak kapitan Nemo Polakiem nie został, bo pomysł ten wyperswadował Vernemu jego wydawca, który bał się stracić duży rynek zbytu, jakim była ówczesna Rosja. Niemniej jednak w tej historii zawiera się tęsknota za nieopowiedzianymi biografiami naszych rodaków, którzy z dala od ojczyzny dokonywali rzeczy wielkich. Medycyna, prawo, przemysł, przedsiębiorczość, to tylko niektóre z dziedzin, w których Polacy dokonywali przełomów, mimo wielu przeciwności. Wszyscy znamy historię i losy Marii Curie Skłodowskiej. Ale kto słyszał o losach eksploratorów, odkrywców i badaczy, o których nie pisze się w podręcznikach? Naszym celem jest przypomnienie ich historii by natchnąć do tego, co możemy osiągnąć dzięki wspólnocie, skoro w ciężkich dla naszego kraju czasach udawało się tak wiele dokonać bez jej wsparcia. 

„Dzieci Kapitana Nemo” to projekt historyczny dla dzieci i młodzieży od 10 do 18 lat, mający im przybliżać historie wybitnych i nie tak powszechnie znanych Polaków, którzy osiągnęli sukces naukowy, artystyczny czy biznesowy.

https://www.fundacja.bgk.pl/program/dzieci-kapitana-nemo/